Telefon: (+40) 736.437.388 / (+40) 736.437.977

Intrebari

In ce circumstante se poate solicita si acorda VIZA DE LUNGA SEDERE (Tip D) in Romania?

In Romania, viza de lunga sedere poate fi ceruta pentru urmatoarele scopuri:

  1. Viza de lunga sedere pentru angajare in munca – se acorda strainilor pe baza avizului Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si al Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI)
  2. Viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale – se acorda cetatenilor straini care sunt sau urmeaza sa devina actionari ori asociati ai unor societati comerciale, cu atributii de conducere si administrare a acestora
  3. Viza de lunga sedere pentru alte scopuri – se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara in care cetatenii straini isi au resedinta sau domiciliul
  4. Viza de lunga sedere pentru cetatenii straini membri de familie ai cetatenilor romani – se acorda: strainilor casatoriti cu cetateni romani; strainilor care fac dovada ca nu sunt casatoriti si care convietuiesc cu cetateni romani; copiilor minori necasatoriti, inclusiv celor adoptati; rudele de gradul I in linie ascendenta\
  5. Viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei – se acorda strainilor titulari ai unui drept de sedere temporara sau permanenta pentru:(a) sot/sotie(b) copiii minori, necasatoriti, inclusiv copiii adoptati
  6. Viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati economice – se acorda strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul unor asociatii familiale
  7. Viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati profesionale – se acorda strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati profesionale (avocati, contabili, medici, experti etc.)
  8. Viza de lunga sedere pentru studii – se acorda in limita locurilor stabilite potrivit legii de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara in care acestia isi au resedinta sau domiciliul (in baza acestei se poate angaja in munca)
  9. Viza de lunga sedere pentru activitati umanitare sau religioase – se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara in care acestia isi au resedinta sau domiciliul

♦♦♦

Ce este viza de scurta sedere (Tip C) ?

Viza de scurta sedere este viza care permite strainilor sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi, a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.

In cazul strainilor care calatoresc in mod frecvent in Romania, pentru relatii de afaceri-cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale sau a societatilor comerciale cu mare capacitate economico-financiara, viza de scurta sedere cu intrari multiple poate fi acordata si pe o perioada de un an si, in mod exceptional pe o perioada de pana la 5 ani.